9 dagen voor vertrek. Voorbereidingen, een doorsnee dag

Een avontuur van een half jaar vraagt om aardig wat voorbereiding. Veelal doort de voorbereiding langer dan de expeditie. Zo ook nu, ik ben al vanaf september in de weer. Wat doe je dan op zo’n dag?

Een poging.

Ik mag vier keer een column schrijven over dit project voor de krant De Brug Nijmegen. Eerste column over… voorbereiding geschreven.

AP Support is mijn hoofdsponsor en belangrijke partner, al drie jaar. Ik geef presentaties voor het personeel en schrijf nieuwsbrieven over mijn avonturen gerelateerd aan hun kernwaarden lef, talentontwikkeling, vertrouwen en passie. AP staat voor Amazing People. Ik schrijf een nieuwbrief met de boodschap dat Amazing People het lef hebben om hulp te vragen binnen hun werk.

Mijn grootste uitdaging in Schotland wordt het zorgen dat ik iets te eten heb elke dag. Er gaan perioden komen dat ik wekenlang in het wild bivakkeer en dan moeten daar wel expeditiemaaltijden en ontbijtjes en repen zijn.

Ik regel een eerste basiskamp bij Kevin. Hij zit met zijn gezin een aantal maanden in Schotland en heeft een van mijn bergen geadopteerd. Ik mag voeding bij hem laten bezorgen.

Contact met Xfood.nl en BYE! Nutrition dat maaltijden respectievelijk repen daarheen gestuurd worden.

Meteen ook een blog schrijven over voeding en vocht tijdens dit avontuur en mijn beide partners wat exposure geven.

Een persbericht eruit naar Hart van Nederland en een aantal andere media.

Mijn website bijwerken. De Gearpagina moet worden bijgewerkt met nieuwe uitrustingstukken. In een later stadium met de keukenweegschaal alle items wegen en de paklijst tot op de gram op de website zetten.

Een Team282peaks-pagina maken zodat duidelijk is welke partners allemaal betrokken zijn bij de missie.

Contact met sprekersbureau Sportsspeakers die ik afgelopen week bezocht heb. Ze willen graag samenwerken en na de Munro Missie kom ik met een profiel bij hen op de website.

Van partner XFood.nl een Garmin nReach® Mini 2 te leen. Met dit apparaat kan ik altijd smsen in geval van nood en is livetracking mogelijk. Prettig als je weet hoe het allemaal werkt. Apparaat ontleden en uitzoeken. Livetracking inbedden in mijn eigen website. Nog niet af.

Telefoon leegtrekken zodat ik voldoende geheugen heb straks. Todo: extra geheugenkaart kopen.

Waterzuiveringspomp bestellen.
Action cam bestellen.
Instagram post met exposure voor alle partners.
Twee mensen steunen me door een berg te adopteren, lijst met adopteerders bijwerken. Lijst gecorrumpeerd. Lijst opnieuw maken. Met je website kun je serieus lang trutten.

Nieuwe partner proberen binnen te vissen in Hikers Mintjes. Klein blikje mintjes mee voor half jaar en veel exposure genereren, proberen in te tappen op marketingbudget, mail eruit.

Er zijn diverse apps op de markt om te navigeren in de bergen. Uitzoeken welke apps er beschikbaar zijn en zich het beste lenen voor de Munros en die installeren op mijn telefoon.

Lid worden van de Schotse mountain federation voor korting op hutten en contacten.

Administratie doen voor mijn eenmanszaak voor de maand maart en zorgen dat mijn basiskamp het daarna kan overnemen als ik er niet meer ben. Klinkt heerlijk fatalistisch!

Ik heb geen idee wat mijn telefoonabonnement gaat doen in de UK. Dat uitzoeken en Tmobile benaderen of ze me willen sponsoren. Ik schrijf een mail: ik verbind 282 toppen, willen zij mij met mijn achterban verbinden?

Ik heb prachtige stijgijzers van mijn partner Surviking ontvangen, de zogeheten Edelrid Spiderpicks. Testen of ze om mijn trailrunschoenen passen.

Ik moet komend weekend een training verzorgen voor een groep ondernemers met wie ik in September de Congo Nile Trail loop in Rwanda. Ik verdiep me in de wandeling zodat ik straks als akela de weg weet en ze niet met een kluitje het riet instuur.

Als ik in Schotland zit moet ik online een presentatie verzorgen voor studenten aan het UMC Utrecht over voeding en vocht tijdens extreme sport. Ik schrijf mijn verhaal uit en zet het met alle details in de cloud zodat ik het er tegen die tijd bij kan pakken als ik een een hotel met wifi mijn verhaal doe.

Mijn fantastische Aeon 35 rugzak van Rab heeft veel verstelbare banden. Een aantal wil ik vast laten naaien zodat ze tijdens het rennen niet meer kunnen verschuiven of losraken. Ik zoek de optimale standen en markeer ze zodat ik een en ander bij een naaiatelier kan laten regelen.

Stiekem kun je er als avonturier op zo’n dag best wel heel druk mee zijn. Punt is dat alles scherpte vereist en je moet bij alles ‘aan’ staan. Na maanden van heel hard werken ben ik echter moe. Dit zijn de spreekwoordelijke laatste loodjes en dat voel ik aan alles. Het is tijd om te vertrekken en gewoon mijn ding te gaan doen.

Einde dag, pc opschonen. Alle bestanden die ik in Schotland denk nodig te hebben in de cloud zetten. Meteen een planning maken met alle stukken die ik moet schrijven voor pers en mediakanalen als Gearlimits en Mountainreporters.

Gekke laatste actie. Ruim 26 jaar geleden lift ik met een vriend in Schotland. We hebben net de 5 sisters of Kintal beklommen en staan onderaan de bergen op een plek die zich niet leent voor liften, net na een blinde bocht. Liftgevers kunnen je dan niet tevoren inschatten en rijden door. We komen niet weg en gaan onze vlucht missen. Plots stopt een Porche Cayenne met een aantrekkelijke blonde dame. Ze gooit zonder aarzelen het portier open en wenkt ons in te stappen. Ze heeft die nacht een visioen gehad dat wij er zouden staan en ze moet rechtstreeks naar Glasgow en zet ons niet ver van het vliegveld af. Ze rijdt als een dolle en we hebben opeens tijd zat. Ze bezit met haar man meerdere huizen in Londen, Bath en Edinburgh en een eiland aan de westkust. Ik mag de rest van mijn leven contact zoeken en op haar eiland logeren en dan laat ze de jachtopziener me rondleiden. Dit is de eerste keer dat ik haar mail met de vraag of ze contacten Schotland heeft waar ik een paar dagen mag rusten en opladen.

Het toeval wil dat ze 23 jaar geleden geen goede diagnose heeft gehad op haar chronische Lyme Disease. Dit terwijl ik afgelopen twee jaar Mijntje heb gesteund met een website en sponsoracties omdat ze al drie jaar op bed ligt met dezelfde nare ziekte.

Ik stuur mijn mail en wacht af…

Vanochtend meteen een e-mail terug. Ze weet mij en mijn vriend nog exact voor de geest te halen. Ze gaat zich inspannen voor interessante contacten. Ook vertelt ze haar lange en afschuwelijke verhaal over Lyme.

Ze heeft hetzelfde nare traject als Mijntje doorgemaakt en prijst haar moed en vechtlust. Ze kent niemand met zoveel dezelfde symptomen die net als haar op zoveel onbegrip stuit voor de ziekte en de gevolgen.

Ze was drie keer bijna dood en heeft jaren in bed doorgebracht. Haar kinderen bij haar in de slaapkamer en samen kletsen en tv kijken. De Lyme heeft al haar gewrichten kapot gemaakt en ze belandt in een rolstoel. Het afgelopen jaar heeft ze twee uur per dag hard getraind waardoor ze weer eerste stappen kan zetten. Ze vertelt het zodat ik Mijntje een hart onder riem mag steken omdat ze niet de enige is. Inmiddels heeft ze om de zoveel tijd gruwelijke borstpijnen waarna ze meteen moet gaan liggen, soms uren achtereen, bijvoorbeeld op de keukenvloer. Door het hele huis liggen kussens voor haar.

Toch schrijft ze dat er vreselijk veel lol en liefde was in de afgelopen 20 jaar. Ik ben er stil van en prijs mijzelf weer eens gelukkig met mijn sterke lijf waarmee ik maar weer ongestraft alles kan en mag doen. Het sterkt me weer in het verspreiden van mijn biodschap: word geen slachtoffer van uitgesteld geluk. Prijs jezelf gelukkig als je in goede gezondheid bent en besef het je.

Ga met je dromen aan de slag. Ik ga met de Munro Missie mijn vierde grote jeugddroom realiseren en gun iedereen hetzelfde…

In samenwerking met de volgende partners van Team282peaks

2 reacties op “9 dagen voor vertrek. Voorbereidingen, een doorsnee dag”

 1. Jeanet Boekestijn Avatar
  Jeanet Boekestijn

  Hoi JanFokke. Ik spring zo ook weer op m’n Home trainer om m’n burn-out te lijf te gaan. Was weer n beetje ingekakt maar jij inspireert! Net als Bram dat ook regelmatig bij mij doet. Love you guys!! Ik “reis” met je mee. Liefs uit Rozenburg, JEANET (Bram z’n mam)

  Like

  1. Jeanet, wat leuk dat jullie weer mee op reis gaan. Heb Bram al gesproken en gevraagd of hij een paar bergen mee komt hobbelen! Groet en trainze op die hometrainer;-)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: