8 dagen voor vertrek. Terreinverkenning

282 Munro’s. Een veelgestelde vraag is of je ze allemaal kunt ‘lopen’. Lopen moet je dan definiëren. Veelal is er geen pad. Schotland kent het right to roam, je mag door het landschap zwerven als je alleen voetafdrukken achterlaat. Dat wil niet zeggen dat er een goed onderhouden GR of LAW voor je ligt uitgepijld. Je mag zelf met kaart en kompas in de weer over graspollen, bogs, blubber, rotspartijen en stenen.

The Inaccessible Pinnacle op het eiland Skye wordt gezien als de moeilijkse top, vandaar uiteraard haar illustere naam. Deze top ligt op de befaamde Cuillin Ridge, een rotsgraat die 22 toppen aan elkaar knoopt met 3.000 meters klimmen en dalen. Deze traverse werd in 1911 voor het eerst volbracht. In de Hoogtelijn (4-2020), het magazine van de NKBV, een mooi artikel van Martin Fickweiler over de pinnacle en het Cuillingebergte.

Het Cuillingebergte is een massieve keten van rotsachtige bergen gevormd door een uitgedoofde vulkaan die ongeveer 70 miljoen jaar geleden uitbarstte. Het oostelijke deel van de krater is weggeerodeerd tot zeeniveau en het westelijke deel vormt dit imposante gebergte. Er is onderscheid tussen de red Cuillins en de black Cuillins als gevolg van verschillend gesteente. In de Red Cuillins beklom ik al eens enkele toppen. De Cuillins worden gezien als de Alpen van Schotland.


Ergens in dit prachtige gebergte ligt een bothy, een eenvoudig stenen huisje, aan het meer, Loch Coryusk, dat je alleen via de bergen, een urenlange kustwandeling of per kano kunt bereiken. Een overnachting daar samen met de zeehonden staat al jaren op mijn wensenlijst.

De Inaccessible Pinnacle van 986 werd in augustus 1880 voor het eerst beklommen de gebroeders Charles en Lawrence Pilkington uit Lancashire. Het is een spitse punt aan de oostkant van de Sgurr Dearg van 978 meter. De steile graat van 50 meter kent diepe afgronden en werd door hen omschreven als: ‘A knife-edge ridge, with an overhanging and infinite drop on one side anf even steeper and longer droo on the other.’

Ook tegenwoordig wordt deze pinnacle gezien als de moeilijkst bereikbare bergtop van de UK. Ik kijk er halsrijkend tegenop!

In samenwerking met de volgende partners van Team282peaks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: