Dag XI. Klussen Zwitserland, KlikPVC leggen dat niet klikt


Vandaag staat op het programma PVC leggen in de praktijk van Maartje even verderop in het dorp. Na de bonenelixer gaan de dolle drie met de bus op pad naar de praktijk.

Een oase waar nog mondkappen worden gedragen. Aldus gaan we gekapt naar binnen. Het betreft vier kamers, drie van 16m2 en een van 9m2.

Een jongedame is daar om deuren en kozijnen te schilderen. Ze loopt wat achter op haar planning en werkt Zwitsers secuur. Ze krijgt het licht benauwd als drie potige kerels met rode T-shirts met daarop ‘Rennen en Rammen’ opeens in haar domein tekeer beginnen te gaan. Binnen minuten heeft ze haar schilderspullen uit de ruimten verwijderd zodat ze weer overzicht en controle heeft. Wij rukken afgeplakte vloeren leeg, stofzuigen en slepen laminaat en plinten naar alle hoeken. Ongeveer 60m2, dat moet er in een ochtendje in kunnen liggen. Leander en ik hebben beide als specialisme om er dit soort vloeren in te rock-en-rollen. Helaas, het zou anders lopen…

Veel kliklaminaatvloeren en klikPVCvloeren hebben één irritante eigenschap: Ze klikken niet. En aldus sta je bij iedere plank te rammen, rossen, beuken, tikken, schelden, tieren tot rook je gefrustreerde hoofd verlaat. Al snel blijkt dat twee man voldoende is om een vloer te leggen, dus Maarten gaat terug naar huis. Leander en ik gaan helemaal los op de rampzalige vloer en lopen in enkele uren he-le-maal leeg van frustratie. Als makke lammetjes zitten we tegen een kachel als we na een ochtend beuken precies één kamer hebben gelegd.

Het helpt niet dat ik een stuk van een knieschijf ben verloren dat elders op de schijf weer is aangegroeid; ik kan niet op mijn knieën zitten en moet alles bukkend doen. Leander heeft zijn knie geblesseerd door zijn skiongeval en kan dus ook niet knielen. Al bukkend staan we met hamers en latjes te rammen om iedere individuele plank op zijn plek te rammen en kiertjes weg te werken. Het is onmogelijk. Hoe kan dergelijk duur spul zo slecht leggen? En waarom is die prijs dan niet inclusief legkosten? Kom het maar voordoen? De hele ochtend horen we precies één klik. Waarschijnlijk per ongeluk… We zijn totaal leeg als Maarten ons oppikt voor de lunch.

Knorrig en teneergeslagen aan de tomatensoep. Na de lunch opteert Leander voor het aanleggen van elektriciteit zodat Maarten en ik de rest van de vloer leggen. We stemmen in, ik met lichte tegenzin.

Maarten heeft recent een managementcursus gedaan en dat merk je aan alles. Hij begint de dag tegenwoordig met de vraag: Wat moet er af zijn zodat deze dag voor jou geslaagd is? De essentie is dat je zelf een stip op de horizon zet en dan intrinsiek gemotiveerd bent om hem te halen. Ik haat managers. Nu zet hij zijn inspirerende kwaliteiten in door twee ijsjes en een tree bierblikken te kopen voordat we op de praktijk aankomen. ‘Een blik bier per kamer!’, merkt hij op.

Met muziek en bier weer vol erin. Het helpt voor geen meter. Einde middag is de tweede kamer af en zijn Maarten en ik he-le-maal leeg, ik voor de tweede keer.

We taaien af met de kin op de knieën. Welke debiel heeft deze vloer ontworpen? De hele dag aan het werk zetten hier, strafkamp.

In het pand geven we nog even vol gas om de frustratie eruit te gooien. De nieuwe container is gearriveerd en in twee kamers hebben we de vloer eruit gerost en de brokstukken in een hoek opgestapeld. Maartje is vanmiddag al begonnen met de puinemmer om stukken af te voeren. Een van de eerste keren mikte ze niet alleen het puin, maar tevens de emmer door de stortkoker, iets dat mij uiteraard nooit gebeurd is…

Samen rossen we er dertig emmers doorheen en maken een slaapkamer leeg. Biertje op het balkon. Maarten en ik grijnzen; zullen we dan nog maar een eindsprint doen en mijn slaapkamer ook leegtrekken? Ja hoor, weer vol gas en ook daar trekken we één kuub puin weg met de nodige oerkreten. Maar dan is het ook echt klaar en daarmee alsnog een voldaan gevoel na een dag inferieure vloeren leggen.

Morgen vakantie en een week met vriendin de bergen aanvallen. Effe niks…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: