Dag I. Klussen op zwarte bonen in Zwitserland

Klussen in Zwitserland bij een vage bekende hardloopbuddy. Kwart voor zeven in de ochtend gaat de wekker. Ontzettend slechte nacht. Vanaf vijf uur een film gekeken. Meer nog dan andere ochtenden is de ochtend niet mijn sterkste moment van de dag.

Tevoren vroeg Maarten mij wat ik ontbijt. Bonen. Zwart. Liefst gemalen en met kokend water overgoten. Menigeen meent dan te moeten opmerken dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Ik merk dan op dat ik er 5.000 kilometer op kan rennen. Bonen dus, vanochtend meer nog dan anders.

De dag begint voor mij met ontruiming van de vakantiewoning en bijbehorende balkon om eea vervolgens grondig schoon te maken zodat we er vloerverwarming kunnen aanleggen.

Zodra dat gebeurd is, aan mij de povere taak om 25 kilo betonmortel om te zetten in vloeibare beton. Geen mixer dus roeren met de klauwen. Dan gaten vullen waar de leidingen van de vloerverwarming door de vloer zijn gevoerd.

Daarna een verdieping hoger alle kasten en lompe meubelen demonteren en wegtrekken en beneden de schuur herinrichten en ze erbij plaatsen. Tussendoor nadenken over een stortkoker van eerste verdieping naar puincontainer. Morgen zijn de mensen uit de benedenwoning weg en mag ik met een sloophamer alleszzz kapot maken. Dat kan heel bevredigend zijn.

Daarna mogen op de hele eerste verdieping de plafonds eruit. Die eer is aan Maarten maar ik mag 23.123 spijkers verwijderen. Als hij een rondje gaat rennen, trek ik er nog een half plafond uit.

Het is gek. Ik heb helemaal niets met geld. Ik vind het een onding. Hier klus ik tegen kost en inwoning. Toch sta ik met zoveel plezier voor iemand te klussen. Zodra ik om niets iemand kan verrassen is dat heerlijk. Zodra ik een factuur mag sturen, worden taken vaak een moetje.

Een wijs vriendin van me zei me eens te gaan ‘houden van geld’. Geld is niet het economische ruilmiddel dat ik als econoom leerde kennen tijdens de studie, maar de weerslag van alle waarde die je toevoegt met de mooie dingen die je doet. Door te houden van geld, komt het wel naar je toe; the law of attraction. Het is me nog niet echt gelukt.

Vooralsnog blijf ik geld vermijden. Ik heb meer met concepten als Durftevragen, de Deeleconomie, Tiny Houses en gewoon elkaar een beetje helpen.

Morgen mag ik slopen, dat is ook helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: