Green Runnen met 60 kinderen van de Fontenebro International School

3 februari

Vandaag is de dag dat ik met twee schoolklassen ga Green Runnen. In 2011 richtte ik de Green Runner Movement op met het doel mensen te inspireren om ieder buitenmoment één stuk afval op te ruimen. Als iedereen het doet, kunnen we de bossen en paden schoon houden. Ook tijdens mijn pelgrimage verzamelde ik op 5.090 kilometer 5.090 stuks afval.

De Fontenebro International School slaat erg aan op het zwerfafval. Een school die bewustwording bij de kinderen voorstaat. Aldus mag ik als ‘aventurar’ het voorbeeld geven en gaan we met zestig kinderen een heel bosgebied bij de school opruimen.

De ene klas is rond de tien jaar, de andere rond de 16; een uitdaging om het voor iedereen interessant te maken. De laatste lezing gaf ik hen via Zoom. Ik begin bij Burgos waar ik de presentatie gaf in mijn telefoon, op mijn hotelkamer en loop letterlijk en figuurlijk langs mijn project van Burgos naar Santiago, Finisterre en Muxia.

Ik raap tevoren wat dingen op van de straat en ze moeten raden hoe lang het duurt voor iets verteerd is.
Een peuk: 7 jaar.
Plastic fles: 120 tot 1.000 jaar.
Aluminium folie: 200 tot 400 jaar.
Glas: minimaal 4000 jaar.
Het raden gaat niet onaardig maar veelal zitten ze eronder.
Ik leg uit dat als we straks allemaal een zak vol hebben en we tellen de individuele afvalitems op, we voor duizenden jaren aan afval hebben geraapt; dat gaat vrij snel.

De sportleraar die het project trekt is verschrikkelijk enthousiast en samen maken we er een show van waarna de kinderen met zakken en handschoenen enthousiast beginnen te rennen, eerst de wijk uit en dan de natuur in. Vooral de jongere kinderen gaan als een dolle en hebben al snel hun zakken aardig gevuld. Soms inclusief hondenpoepzakjes hetgeen ons iets te ver gaat.

Binnen een half uur hebben we een immens bosgebied rondom een meertje helemaal afvalvrij. Het leuke? Omstanders, met name mountainbikers en trailrunners, steken enthousiast hun duim op en roepen bemoedigende kreten toe. De kinderen maken indruk en raken onder de indruk.

Het enthousiasme is ook bij de sportleraar groot; kinderen die normaal niet zo rennerig zijn, hebben nu de focus op afval en rennen ongemerkt toch. Het gaat zo ver dat ze een Spaanse aftakking op mijn site willen oprichten, de Young Green Runners. Ik vind het uiteraard allemaal prima en stel voor dat de kinderen dan om hun talen te oefenen, mijn Nederlandse teksten in Engels en Spaans gaan overzetten. Handen worden geschud. Binnenkort zijn de Young Green Runners vast een feit.

Het mooiste aan de dag vind ik de kleinere kinderen die mijn rugzak rondslepen. Ik heb bewust mijn rugzak meegenomen zodat ze kunnen voelen hoe het is om zo lang met bepakking te rennen. Ik neem me voor tijdens dit uur zelf de tas niet te dragen en gelukkig dringen de jongere kinderen om hem te mogen slepen. Kinderen die nauwelijks langer zijn dan het rugpand van mijn tas. Hij loopt van knie tot boven het hoofd, you gotta love it; onderdeurtjes met rugzak.

Later spreek ik ook het hoofd van de school. Ze hebben ontzettend veel besmettingen op school en soms is de halve crew verplicht thuis te blijven waardoor we maar met twee klassen op pad gaan in plaats van de 12 die bij de eerdere Zoomlezing waren. Als Corona uit zicht is, kom ik terug voor die andere tien klassen.

Een dagje Green Runnen op een superenthousiaste leuke school.

Fontenebro International School

TALK WITH THE ADVENTURER JAN FOKKE OOSTERHOF
22/12/2021
On Tuesday, December 21st, our 5th and 6th Primary and Secondary students were lucky enough to meet the Dutch adventurer and athlete Jan Fokke Oosterhof in an online chat.

Jan is a professional athlete, personal trainer, adventurer, entrepreneur, writer, motivational speaker and a staunch defender of nature (part of the environmental project: Green Runner)

He has carried out several polar expeditions and other extreme sports challenges such as the Marathon Des Sables, ascents to various mountains over 4,000 meters, etc.

At this moment he is in Spain doing his latest adventure: Running alone 4,000 km from Holland to Portugal. Jan has been running an average of 20 to 80 km per day for more than 100 days, sleeping in a tent most days, without technical assistance and carrying just enough in a backpack.

On Tuesday, Jan made a break in his career and attended us from Burgos, from where he connected online with our students who were able to learn about Jan’s life and experiences. They asked him many questions about his adventures and expeditions, and Jan told us what how important sport is in your life and how you use it to fulfill your dreams.

We hope that Jan successfully completes his challenge and when he returns from it in January, he can visit us in person at school.

I want to give a special thanks to Susi, the infant English teacher, for offering us the opportunity to meet her friend Jan and for our students to have had a unique learning experience.

Javier Rivera
Head of the Physical Education Department

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

%d bloggers liken dit: