Aangevallen door een hond en een deel van de Via Aurelia afgetikt

9 november. Dag 86 Hotel Adonis – B&B Atelier de la Marie Eyguieres 43k Totaal 3.227k.

Ik heb aardig gestudeerd op omgeving en routes en dat deed mij stuiten op de welklinkende via Aurelia. Dit is een Sint Jacobsroute die de belangrijkste routes naar Rome knoopt aan die naar Santiago. Hij is onderdeel van de St. James weg en sluit aan op de Via Della Costa in Italië en gaat in Arles over in de bekende Via Tolosana die over de Pyreneeën naar Spanje voert. Een verbindingsroute van Menton, de parel van Frankrijk, waar ik de Middellandse Zee bereikte, naar het oude stadje Arles. Het is een gemarkeerde route en dat heeft twee voordelen. Allereerst loop je op een Grande Randonnee (GR653A) en dus niet een drukke verkeersweg. In de tweede plaats mag je met verstand op nul bordjes volgen. Heerlijk, het verstand op nul.

Aldus loop ik van mijn conferentiehotel samen met pakkenbazen de deur uit waarna ik over de drukke weg naar Eguilles loop en zij mij voorbij blazen en dikke bolides. Nog even tanden op elkaar want in het dorp kan ik de route oppakken.

Ik passeer een zigeunerkamp. Vijf lawaaierige Chihuahuas vliegen de weg op en omsingelen me. Ik ben geenszins geïmponeerd tot één in mijn broek gaat hangen. Als hondenmens ken ik geen angst voor honden en ziedaar nooit eerder had ik problemen. Nu voor het eerst tanden in mijn broek. Ik ben niet akkoord. Met gestrekt been maak ik een pirouette waarna de Chihuahua piepend met de billetjes over het asfalt schuurt. Nu heb ik vijf Zigeuners die me licht aggressief aanstaren, een hond wordt immers net een kind, plus de vier resterende beesten. Tijd om door te lopen. De mannen blijken daarna gelukkig drukker net het terugroepen van de honden die over de weg dwalen. Ik ben wakker.

Volledig intuïtief loopt de pelgrim naar de kerk om daar de route te vinden. Ik daal dit hooggelegen gehucht af via steile, smalle trappen en waan me in Toscane. Meteen door op een smalle landweg met nauwelijks verkeer.

Het is een doodlopende weg die overgaat in een gravelweg en me langzaam van civilisatie naar wildernis brengt. Dat gaat gepaard met brede knoesten van kerels met grote geweren. Blijkbaar is het de dag van de jacht. Ze dragen alle oranje hesjes en ik ben blij met mijn oranje rugzak, NIET SCHIETEN ik hoor bij jullie! Ik overweeg een witte vlag te maken van pole en zweetshirt. Het geeft toch een unheimisch gevoel, een desolaat gebied ingaan en alleen inheemse kerels met geweren. Als ze kwaad willen, verdwijn ik hier en knappe jongen die me opgraaft.

De route is op z’n Frans. Hij leidt het bos in zoals je met kluitjes het riet in wordt geleid; halverwege stopt de markering gewoon. De routebouwers gingen hier lunchen en hadden er tabak van. Ik kies maar op goed geluk een rood zandpad. Dit lijkt de bush in Australië al ben ik er nooit geweest. Lage begroeiing en oranje zandpaden. Bijzonderheidje is de Mont Ventoux aan de einder, de kale markante puist met de witte toren. Ik kan het bijna niet geloven en Google zegt me dat ik 86 kilometer ver sta te kijken.

Het vervolg van de dag laat zich kenmerken door… Langs drukke N-wegen banjeren, alleen al omdat ik zoveel tijd verloren heb dat ik de route wel kan oppakken maar dan door het donker met mijn hoofdlampje de weg naar de B&B mag vinden. Via oorden als Pelissanne en Salon de Provence kom ik uiteindelijk in Eyguieres uit.

Booking.com prikt me naast een pizzeria als ik app dat ik er ben. De gastvrouw woont niet naast een pizzeria zegt ze, maar naast een bloemiste. Ik blijk, zonder gekheid, één meter verder om de hoek te staan maar het duurt even voor we elkaar vinden. Blij dat ik me in een groot bed mag nestelen. Stiekem flinke dagafstanden gemaakt de laatste week, maar het voelt alsof dit deel van Frankrijk oneindig is. Blij dat ik vanaf nu weer als een Pacman mag stempeltjeseten op de weg naar Santiago.

Togo:
Via Aurelia 38
Via Tolosana 800 tot Col de Somport
Camino Frances 775

Eén reactie op “Aangevallen door een hond en een deel van de Via Aurelia afgetikt”

 1. Je Voelt de wind
  Ruikt de geur
  Ziet de kleuren
  Proeft het zout van je lippen
  de zon in het fruit
  Laat het leven je opfleuren

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: