Een monsterdag; rennend door Liechtenstein en doorstoten naar Zwitserland

27 september. Dag 43. Waldcamping Feldkirch – Thur camping Alt Sankt Johan 44,6k. Totaal 1.760,2k.

Heerlijke nacht vanwege droge zandplek en dus geen optrekkend vocht. De huiskamer hielp ook, tot 00.30 zitten lezen, schrijven en tennis kijken. Dubbel. Bijzondere constatering: allemaal mondkapje op, maar na de wedstrijd high fives en knuffelen. Zullen we het loslaten?

In de nacht regen en er staat een plas in de nok van de tent. Goed dat hij daar blijft. Mijn tent is een held.

De eigenaar was gisterenavond al een bijzonder empathische kerel toen ik na sluit incheckte. Hij vraagt wat ik doe en als ik het vertel, twijfelt hij geen seconde en sponsort mijn overnachting. Kan een dag leuker beginnen? Ik geef hem een boks, hij is blij, ik zo mogelijk blijer.

Lachend ren ik naar Liechtenstein. In het dorp eerst nog een enveloppe met knipsels die ik verwerkt heb voor mijn boek, op de post.

De kerels bij de grens van Liechtenstein vervelen zich en zijn zichtbaar blij een voetganger door te laten. Ik maak een praatje en zeg dat ik een stempel wil. De mannen doen al tijden niet meer aan stempels, maar voor een ‘richtige Pilger’ gaan ze hun best doen. Het kantoor wordt binnenstebuiten gekeerd en ja, er komt een stempel, zelfs met datum. Lol. Vast het hoogtepunt van hun dag, in ieder geval van mij.

Ik ren door Liechtenstein van oost naar west; het feit dat je een ‘heel’ land bent doorgerend. Eerder tijdens interrailen kuste ik in Monaco de grond. Dit is leukerder.

Na drie kilometer is daar Zwitserland. Geen douaniers. Geen internet. Geen netwerk. Geen pinautomaat. En als er een pinautomaat is, doen al mijn passen het niet. Ik zit in Haar en loop door naar Gams waar ik gelukkig wel kan pinnen.

Dan volgt er een heerlijke klim naar Wildhaus en daarna uiteindelijk Alt Sankt Johan. Ik loop langs de weg maar na het drukke industriële dal van Bregenz naar Dornbirn en verder is het mij om het even. Ik ben weer in het hooggebergte.

Bij een Imbiss in gesprek met een kerel met witte baard: ‘In de jaren 50 ging Juliana hier nog op vakantie! Ik weet dat want ik ben van die generatie!’ Hij vertelt me dat links zeven grillige toppen naast elkaar liggen. Ik zie ze en moet denken aan de three Sisters in Glencoe Schotland of the five sisters van  Kintail.

Ik kom aan op camping Thur in Alt Sankt Johan en maak kennis met de campingeigenaar. Een kerel met O-benen en een witte baard. Ontzettend vriendelijk en ik moet mijn uiterste best doen hem te verstaan. Hij vraagt wat ik doe en ik vertel mijn verhaal.

Ik mag achterin de camping het beste plekje uitzoeken. Dan is daar opeens iemand van een camper, hij heeft in Galicië de Jacobsweg gelopen en wil alles weten van mijn route. Een route die als door het lot wordt ingegeven, lees: ik doe maar wat. Hij vindt het fantastisch.

Tien minuten later loop ik van de camping af om de gondel te pakken vlak voor 17 uur wanneer de laatste gaat en boven nog een beetje rond te pieren. De campingeigenaar komt op me toe: ‘Luister, dit is hoe we het gaan doen! Jij gaat niks betalen en ik sponsor jouw overnachting.’ Ik dank hem vanuit de grond van mijn hart en krijg sterk de indruk dat de kerel die eerder kwam informeren gewoon voor me betaald heeft.

Licht euforisch pak ik de gondel omhoog om nog een topje te pakken. Dat lukt uiteindelijk niet maar ik drink een pak jus en luister mijn iPod bij Gasthof Stofeli. Wat zijn de bergen toch mooi! Een uur lang alleen maar kijken, opzuigen, absorberen.

Als de schemer zich aandient, een uur lang afdalen in trance met muziek in de oren. Totaal stoned en wankelend kom ik beneden aan en duik de pizzaria in voor een biertje. Ik ben op, maar totaal tevreden na een monsterdag. Alpjes zijn mijn playground, ik ben verliefd. Mag dit nog heel lang duren…?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: