Gaat jouw bedrijf mee op Munro-Missie? Mag ik lawaai voor jouw bedrijf maken?

SDG’s

De SDG’s zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen startten in 2015 en lopen nog tot 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Het zijn de opvolgers van de Millenniumdoelen, die liepen van 2000 tot 2015. Achter de zeventien doelen zitten 169 targets. Die maken ze nog concreter. Dat laatste is één van de redenen waarom ik ambassadeur wil zijn: de SDG’s leiden snel tot concrete acties met resultaat.

There is no Planet B

Ik heb door de jaren heen een aantal zware expedities mogen meemaken naar de uithoeken van de wereld, van het poolijs, via de Himalaya naar het hete zand van de Sahara. Ik ben daar dankbaar voor en ik ben de natuur steeds meer gaan waarderen, nog meer dan ik al deed. Door mijn avonturen heb ik de gevolgen van klimaatverandering van dichtbij meegemaakt. Ik heb gezien wat ons menselijk handelen voor gevolgen heeft voor poolgebieden, berggebieden en woestijnen. Mijn aandacht verschuift geleidelijk van avontuur naar aandacht voor de natuur en duurzaam handelen en leven. Ik wil me met mijn expedities en lezingen inzetten als ambassadeur van de Sustainable Development Goals.

Expedities en klimaatverandering

Mijn beide poolexpedities heb ik moeten afbreken als gevolg van wispelturig weer. Ik was in 2007 op de Groenlandse ijskap in maart en april, het expeditieseizoen. Het weer is dan normaal gesproken rustig en stabiel. In dat jaar was er sprake van extreme stormen – Piteracs – en zelfs de Inuit spraken van vreemde weersinvloeden. De consequente was dat ik met mijn expeditiemaat vier dagen en nachten opgesloten zat in de tent. Daarna liepen we dagenlang door kniediepe sneeuw. We werkten ons door de voedselvoorraad heen, maar maakten te weinig voortgang en waren uiteindelijk genoodzaakt terug te keren om het niet op een search and rescue-situatie aan te laten komen.

Een aantal jaren later gebeurde iets gelijksoortigs tijdens een winteroversteek van IJsland. We worstelden ons door de besneeuwde binnenlanden van dit land waar de sneeuw altijd horizontaal valt (als gevolg van de harde winden). Het weer hoorde bitterkoud te zijn maar sloeg om naar een warme föhnwind van 12 graden. Opeens stonden alle expedities in IJsland tot de knieën in de slush puppy. Poolslee vol water, slaapzak nat, tent nat, brander nat. Het kostte moeite om überhaupt weer op eigen kracht de bewoonde wereld te bereiken.

In 2018 mocht ik de hitte van de Sahara ervaren tijden de Marathon des Sables. Een langste etappe met temperaturen tot 50 graden. Als je bedenkt dat de woestijnen uitbreiden en de ontbossing gaande is geeft dat weinig hoop. Ik heb de gevolgen van hitte aan den lijve mogen ondervinden. Ook zag ik hoe de hele bevolking dronk uit kleine Sidi-petflesjes die als golven door de woestijn waaiden. Het heeft weinig zin hier in Nederland het klimaat van plastic te ontdoen als daar een tsunami aan plastic aanspoelt. Dat gezegd hebbende verscheen recent een onderzoek dat liet zien hoeveel plastic vanuit Nederland duizenden kilometers door zeestromen wordt meegenomen naar afgelegen gebieden als de Noordpool.

Tenslotte was mijn huwelijksreis een trekking naar het basecamp van de Mount Everest. Ik zag de enorme file van toeristen, klimmers, yaks die door de bergen trok. Dat an sich is prima maar de afvalvoorzieningen waren niet toegerust op de aantallen in dit arme land met als gevolg overal begraven vuilniszakken, uitwerpselen en zwervend vuil. Mensen die in armoede leven hebben oog voor toeristen, niet voor vervuiling. Deze ervaringen hebben er allemaal toe bijgedragen dat ik een ambassadeur wil zijn van de Sustainable Development Goals.

There is no Planet B

Welke doelen zijn er?

1: Geen armoede

2: Geen honger

3: Goede gezondheid en welzijn

4: Kwaliteitsonderwijs

5: Gendergelijkheid

6: Schoon water en sanitair

7: Betaalbare en duurzame energie

8: Eerlijk werk en economische groei

9: Industrie, innovatie en infrastructuur

10: Ongelijkheid verminderen

11: Duurzame steden en gemeenschappen

12: Verantwoorde consumptie en productie

13: Klimaatactie

14: Leven in het water

15: Leven op het land

16: Vrede, justitie en sterke publieke diensten

17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Mijn primaire doelen

Ik heb de meeste raakvlakken met doel 13 klimaatactie, zoals hierboven geschetst. Het is de reden dat ik de Green Runner Movement heb opgericht. De intentie is iedere buitensporter te inspireren, ieder buitenmoment, één stuk zwerfafval te laten oprapen en weggooien. Het creëert bewustzijn, leidt tot kopieergedrag en samen kunnen we de natuur schoonmaken en -houden.

Dan heb ik veel met doel 3 gezondheid. Bijna alle landen in Europa hebben een percentage aan overgewicht (tot morbide obesitas) van 50% of hoger. Dat is door corona en het afbouwen van georganiseerde sport niet beter geworden. We gaan dus richting een bevolking waarvan 60% te zwaar is, met alle kosten van dien en druk op de gezondheidszorg.

Ok doel 12 verantwoordelijke consumptie gaat me aan het hart. Ik ben een groot voorstander van een minimalistische levensstijl, met dito eetpatroon en hergebruik door in te tappen op sociale overwaarde via bijvoorbeeld Marktplaats en Vinted.

Wat kunnen we doen?

Ik was eerder betrokken bij het ontwikkelen van een instrument dat teams kunnen gebruiken om de SDG’s binnen hun organisatie handen en voeten te geven. Het was een traject onder regie van Henrik-Jan Martens met zijn bedrijf RoadMapp, waarbij andere stakeholders betrokken waren zoals Ahold, Tony Chocolonely, Erasmus Universtiteit en SDG Nederland. Het is een digitale tool die teams kunnen gebruiken om in co-creatie een SDG doel aan te vliegen en concreet om te buigen in een actieplan.

Het is een fantastische tool en samen met Hendrik-Jan en zijn RoadMapp heb ik een propositie ontwikkeld. Jij kunt mij helpen tijdens mijn Munro Missie; wij kunnen jou helpen met het invoeren van de SDG’s in je organisatie.

Hoe vinden we elkaar?

De Munro’s in Schotland zijn (bij toeval) verdeeld in 17 districten en ieder district vertegenwoordigt daarmee één van de SDG’s.

Jij kunt met je bedrijf mij helpen door één van de SDG-doelen naar keuze te adopteren en daarmee mijn missie ondersteunen. Doe je mee en sluit je als bedrijf aan bij team282peaks? Dan ga ik zes maanden lang lawaai voor jouw bedrijf maken!

What is in it for you?

  • Ik neem jouw organisatie als klimaatambassadeur prominent mee in mijn social media
  • Ik neem jouw organisatie mee in mijn blogs en op de website
  • Ik neem jouw organisatie mee in het boek dat na afloop van de expeditie verschijnt
  • Ik kom na afloop van mijn expeditie een lezing geven bij jouw organisatie
  • Jouw organisatie ontvangt een videoboodscha vanaf een top uit het gekozen district
  • RoadMapp komt jouw kant uit voor een SDG-inspiratiesessie

Investering:

€2.500 voor adoptie van één van de SDG-doelen conform bovenstaande propositie, RoadMapp-sessie < 50 deelnemers.

€3.500 bij een RoadMapp-sessie met 50 tot 100 deelnemers.

(Genoemde bedragen zijn exclusief locatie, reiskosten en BTW.)

Over Roadmapp

RoadMapp is geboren ​​in de lucht tijdens een internationale vlucht over de blauwe oceaan als een meer speelse, effectieve en efficiënte manier om belanghebbenden te betrekken bij een hoger doel. In de afgelopen 10 jaar is het geland en heeft het voet aan wal gezet in Nederland met in co-creatie in het hart.

Wij geloven dat co-creatie het leidende principe is om de mensheid naar een betere wereld te leiden waarin avontuur, verbinding en verdieping centraal staan.

Daarom werken wij dagelijks aan de ontwikkeling van ons platform. Om het stap voor stap verder te brengen. Wat we doen: We vinden de manier waarop mensen co-creëren opnieuw uit door hen te helpen samen te verkennen.

Maak een website of blog op WordPress.com