282 bergen beklimmen… waarom in hemeltjesnaam in de winter?

There will definitely be moments when the mission will be so overwhelming to us that it will seem almost impossible…

Hoe bereid je je voor op een missie die groter is dan alle avonturen die je hiervoor bent aangegaan? Een missie die je niet kunt vergelijken met eerdere projecten, maar die een droom is waarvan je weet dat je hem tot een goed einde kunt brengen? Een missie waarvan je weet dat je het in je hebt, maar waarvan je tegelijk weet dat je voor zwaardere uitdagingen komt te staan, dan tot op heden.

Hoe ren je een lang lint van 4.500 kilometer dat 282 bergen en 200.000 hoogtemeters aan elkaar knoopt? Of zoals een sponsor zei: ‘Gaan jullie honderden bergen rennen? In de winter?’

Dat je wakker wordt in een tentje in de sneeuw, dat de opgevroren condens in je nek valt en je bibberend je koffie gaat zetten. Dat je je expeditiemaat vervloekt en hem het liefst van een berg af dondert.

Ik was vaker in Schotland en de kaalheid en verlatenheid daar doen me goed. Ik resoneer met de trage en grootse energie die het landschap aan de dag legt. Munro’s die als grote bultroggen parabolisch uit het landschap oprijzen. Ik hou ervan.

Het is in een aantal opzichten veel dramatischer dan bijvoorbeeld de Alpen. Grootse valleien tussen
immense hompen met aan de einder een kleine witte cottage die de kwetsbaarheid van ons mensen in deze arena symboliseert. Ik lijd aan een ziekte die hoogtekoorts heet. Als ik bergen zie, moet ik erop. Doodvermoeiend.

Eenmaal boven voel ik me nietig, alsof ik heel even in het hemelrijk van de goden word getolereerd. Ik heb gepast respect voor de bergen, je mag het rustig angst noemen.

We zullen wekenlang in de Schotse natuur doorbrengen in het winterseizoen. Dat vraagt heel veel van ons en de uitrusting. Iedere Munro zal zijn eigen kernmerken meebrengen, maar gemene delers zijn nat gras, pollen, gladde stenen, klauterwanden, ijsvelden, stroompjes en natte zompige
heidegebieden. Dan liggen mist, onderkoeling en verdwalen op de loer. Combineer dat met de
desolaatheid van het landschap en het ontbreken van civilisatie en je hebt een missie van
mammoetachtige proporties.

Dan komt steevast die vraag: waarom start je 1 februari, in de winter? Meerder antwoorden zijn mogelijk…

We hadden natuurlijk kunnen kiezen voor de Schotse zomerperiode, of zelfs een hardloopavontuur langs een afgebakende camino, maar dan had de missie essentiële onderdelen gemist, namelijk de
ruige natuur en het avontuur; dat deel dat je niet kunt voorspellen.

Beide spreken we van buiten spelen en de natuur is ons buitenspeelgebied. Dat lukt nu
eenmaal minder goed langs een camino met duizenden pelgrims en even zoveel gele pijlen die je
route markeren. Dan gaat het avontuur er een beetje uit en beide zijn we fan van het toeval,
synchronie en het avontuur dat leven heet.

Maar wat was nu de echte reden om te kiezen voor 1 februari?

Ik zit met Geert in de tuin en we drinken een glas Rioja als we besluiten dat ik een tijd een ruimte bij hem ga huren. In dezelfde sessie besluiten we tot de Munro Missie.

Ik stel voor dat we 1 januari starten want het klinkt zo mooi, 1/1/23. Geert heeft echter verplichtingen in januari. Dus stel ik voor 1/2/23. Geert stemt in.

Als mensen het nu vragen, antwoorden we dat we de midges voor willen zijn. Als je 120 dagen rent, ben je net voor de midges klaar.

Toch is het eerlijke antwoord nog eenvoudiger: we hebben zin in avontuur. Zo simpel is het en we hebben geen andere verplichtingen. Als je in de Schotse winter gaat, zal het aan avontuur niet schorten. Nu weet je het.

Met een gedegen voorbereiding valt alles vast op zijn pootjes. We gaan het gewoon proberen. We zijn net Pippi, we hebben het nog nooit gedaan, dus het gaat vast lukken. Ook al was die quote niet van haar… nu is hij van ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: